Back to Question Center
0

Is Wiki zo democratisch als je denkt? - Professionele mening door Semalt

1 answers:

Verschillende studies hebben aangetoond dat een reeks editors verantwoordelijk is voor het publiceren en bewerken van verschillende pagina's van Wikipedia. Oliver King, de expert van Semalt , gelooft dat het veilig is om te zeggen dat Wikipedia de beroemdste, gratis online encyclopedie is. Sorin Adam Matei, de professor van de Brian Lamb School of Communication van Purdue University, werkte samen met Brian Britt, de onderzoeker en assistent-professor massacommunicatie en journalistiek aan de South Dakota State University en legde uit wie de enorme hoeveelheden artikelen op Wikipedia aanbiedt.

Ze hebben alle Wikipedia-artikelen met succes benaderd en probeerden ze in verschillende talen te vertalen, van 2001 tot 2010. De beste schrijvers en editors zijn geselecteerd om de artikelen van Wikipedia te maken en alleen ervaren editors kunnen de inhoud ervan publiceren.

Matei zegt dat wat ze zien en waarnemen is dat het duidelijke leiderschap dat recent is ontstaan. Ze hebben een groep schrijvers en redacteuren die verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van de inhoud en de klok rond hard werken om kwaliteit en authentieke inhoud op Wiki te publiceren. Deze redacteuren hebben de agenda gevormd en ze worden gedreven door het verantwoordelijkheidsgevoel, net als de religieuze en politieke bewegingen.

De deskundige beweert ook dat de beste redacteuren en schrijvers van Wikipedia verantwoordelijk zijn voor het maken van tachtig procent van de artikelen. Deze verhouding is constant en de redacteurs en makers hebben hun strategieën met de tijd veranderd.

Op een gegeven moment is er iemand die de groep redacteurs leidt. Het idee dat ze vorm hebben gegeven aan wat mensen weten, geeft hen het gevoel van prestaties. Britt en Matei hebben een gloednieuw boek geschreven met de titel Structurele differentiatie in sociale media: adhocratie en entropie. Dit boek belicht hoe Wikipedia een door collega's beoordeelde website werd en de meest authentieke encyclopedie op het internet.

Peers en experts hebben het ontwikkeld, maar sommige hebben meer ervaring dan de anderen. Sommige onderzoekers hebben ontdekt dat Wikipedia een webversie van menselijke organisatie is en een evolutionair pad volgt. Van het eenvoudige en eenvoudige ondernemerschap tot het bureaucratische systeem, iedereen is afhankelijk van Wikipedia, omdat het de beste online informatiebron is.

Het boek van Britt heeft verschillende interessante en nuttige bevindingen gepresenteerd over hoe nieuwe elites naar voren komen in de communicatiewereld. Het geeft ook aan hoe de sociale-mediagroepen in de loop van de tijd zijn geëvolueerd.

Adhocratie is een specifieke plaats, net zoals Wikipedia, en het organisatiesysteem orkestreert het. Het combineert de stabiele en krachtige hiërarchie met de individuele mobiliteit. Wikipedia heeft een uitgebreid scala aan gegevens, artikelen en inhoud in verschillende talen, en de redactie wordt aangemoedigd om de ontbrekende artikelen over deze gigantische encyclopedie te maken. Het is veilig om te zeggen dat Wikipedia in meer dan driehonderd talen bestaat, maar de meeste zijn onvolledig en relatief klein. Mensen uit alle delen van de wereld bezoeken dagelijks Wikipedia en lezen de meer dan 300 taaledities.

Sommigen van hen zoeken naar specifieke artikelen en inhoud geschreven door honderden tot duizenden vrijwillige schrijvers die verantwoordelijk zijn voor het bouwen en onderhouden van deze beroemde en gratis encyclopedie. De bezoekers van Wikipedia zoeken voornamelijk naar de artikelen in de Engelse taal en de andere talen zijn goed voor 30 miljoen inzendingen van Wikipedia.

November 29, 2017
Is Wiki zo democratisch als je denkt? & Ndash; Professionele mening door Semalt
Reply