Back to Question Center
0

Semalt: Bots gebruiken om Wiki-artikelen te maken

1 answers:

Michael Brown, de Semalt Customer Success Manager, zegt dat Wikipedia of simpelweg Wiki een van de websites is die kan bogen op veel artikelen over verschillende onderwerpen. Svenker Johansson, de Zweedse universiteitsadministrateur, heeft de praktijk verdedigd om miljoenen artikelen alleen te maken, zeggend dat hij slim gebruik heeft gemaakt van robots en bots en deze heeft goedgekeurd door de hogere autoriteiten alvorens ze op Wikipedia te gebruiken.

De software van Johansson creëerde met succes miljoenen artikelen op Wikipedia en hij werd een van de beroemdste en meest productieve redacteuren van deze encyclopedie-website. Nu is deze natuurkundeleraar algemeen bekend als Lsj. Hij heeft Lsjbot gemaakt, een geautomatiseerde Wikipedia-editor die Svenker heeft geholpen met het maken van veel Wikipedia-artikelen voor zijn Zweedse versie. Tot dusverre kan Lsjbot drie miljoen artikelen maken voor verschillende versies van Wikipedia en meer dan tien miljoen afzonderlijke bewerkingen uitvoeren. Johansson zegt dat het de hoofdtaak is om artikelen te maken over verschillende soorten dieren en planten. Er waren tijden dat Wikipedia slechts een paar bots had, maar Johansson beweert dat ze tegenwoordig steeds belangrijker worden en deel moeten uitmaken van de machine van Google en Wikipedia.

Er zijn echter grenzen aan wat we met de bots kunnen doen..Uiteraard zijn bots belangrijk omdat ze helpen om veel werk te verrichten, maar ook om verschillende artikelen op Wikipedia te schrijven. De Engelse versie heeft miljoenen gepubliceerde artikelen en de bots worden gebruikt om vandalisme grotendeels te herstellen. Overal ter wereld repareren en updaten ze de oude dingen, archiveren ze bestaande discussies, veranderen ze de categorieën van Wikipedia-artikelen en voegen ze nauwkeurige datumstempels toe aan de handmatige probleemrapporten.

De bots of robots ondergaan speciale goedkeuringsprocedures

Erik Moller, adjunct-directeur en auteur van de Wikimedia Foundation, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de website, heeft enkele voorbeelden gegeven over Cluebot. Hij zegt dat een uitgebreid beleid het gebruik van robots of bots op Wikipedia regelt. Hij vertelde The Guardian dat niet alle bots in aanmerking komen om aan deze gigantische encyclopedie te werken vanwege hun beperkte eigendommen, functies en opties. De meeste bots ondergaan de strenge goedkeuringsprocedure waarbij de beslissingen door mensen worden genomen of de taken die ze uitvoeren zinvol zijn of niet. Bots die zelden het onnodige drukke werk uitvoeren, worden ofwel onmiddellijk afgekeurd of voor hun hele leven afgesloten.

Moller geeft ook toe dat de gestructureerde gegevens van Wikipedia en haar projecten op verschillende manieren worden bijgehouden, wat helpt om dingen up-to-date te houden. De praktijk om robots en bots te gebruiken om artikelen te maken heeft zijn eigen nadelen, maar Johansson heeft zijn praktijk met sterke punten verdedigd. Hij merkt op dat de Zweedse Wikipedia meer dan 150 karakters van The Lord of the Rings heeft, maar slechts een paar behoren tot de oorlog in Vietnam. Het betekent dat deze getalenteerde onderwijzer eerst de bots heeft gemaakt die schrijvers en redacteuren vervangen. Daarna bespreekt hij Tolkien en de blanke mannelijke nerds. Het lijkt nog steeds moeilijk voor een enkele persoon, maar Johansson heeft speciale Wikipedia-bots gebruikt om zijn taken op een betere manier uit te voeren.

November 29, 2017
Semalt: Bots gebruiken om Wiki-artikelen te maken
Reply