Back to Question Center
0

Semalt: een man die drie miljoen Wiki-artikelen heeft bewerkt

1 answers:

Oliver King, de Semalt Customer Success Manager, vertelt in de loop van dit artikel over de software van Svenker Johansson die met succes miljoenen artikelen op Wikipedia heeft gemaakt en hoe hij een van de meest bekende en productieve redacteuren van deze encyclopedie-website. Deze Zweedse leraar natuurkunde is algemeen bekend als Lsj. Hij heeft Lsjbot gemaakt, een geautomatiseerde Wikipedia-editor, die Svenker heeft geholpen veel Wikipedia-artikelen voor de Zweedse versie te maken.

Tot dusverre heeft Lsjbot drie miljoen artikelen kunnen creëren in verschillende versies van Wikipedia en meer dan tien miljoen afzonderlijke bewerkingen kunnen uitvoeren. Johansson zegt dat het de hoofdtaak is om artikelen te maken over verschillende soorten dieren en planten, en de meeste van zijn bewerkingen hebben alleen betrekking op die taak. Er waren tijden dat Wikipedia slechts een paar bots had, maar Johansson beweert dat ze tegenwoordig steeds belangrijker worden en deel moeten uitmaken van de machine van Google en Wikipedia.

Er zijn echter grenzen aan wat we met de bots kunnen doen. Bots zijn belangrijk omdat ze helpen om veel werk te behouden en verschillende artikelen op Wikipedia te maken. De Engelse versie heeft miljoenen gepubliceerde artikelen en bots worden in grote mate gebruikt om vandalisme te repareren. Overal ter wereld worden ze gevonden het oude spul te repareren en bij te werken, bestaande discussies te archiveren, de categorieën Wikipedia-artikelen te veranderen en nauwkeurige datumstempels aan de handmatige probleemrapporten toe te voegen..

Schrijven robots de geschiedenis van NASA?

Een van de grootste gevaren van deze aanpak zijn de artikelen die eindigen met de geschiedenis van de NASA. Veel mensen geloven dat bots die artikelen hebben gemaakt en dat er veel automatische programma's bij de publicatie betrokken waren. In 2008 stond een algoritme bekend als ClueBot II schreef met succes vijftienduizend Wikipedia-artikelen over asteroïden. Het herschreef simpelweg de openbare gegevens en converteerde informatie uit de NASA-database naar Wikipedia-artikelen. Deze artikelen zijn bewerkt door de bots, die hun tags hebben gewijzigd en aan elkaar gekoppeld voor backlinks . Deze bots veranderden zelfs de Engelse versies van Wikipedia-artikelen in Chinese versies. In 2012 werd deze creatie ongedaan gemaakt en deden de mensen al het werk.

Bots of robots ondergaan speciale goedkeuringsprocedures

Erik Moller, adjunct-directeur en auteur van de Wikimedia Foundation, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de website, heeft enkele voorbeelden gegeven over Cluebot. Hij zegt dat een uitgebreid beleid het gebruik van robots of bots op Wikipedia regelt. Hij vertelde The Guardian dat niet alle bots in aanmerking komen om aan deze gigantische encyclopedie te werken vanwege hun beperkte eigendommen, functies en opties. De meeste bots ondergaan de strenge goedkeuringsprocedure waarbij de beslissingen door mensen worden genomen of de taken die ze uitvoeren zinvol zijn of niet. Bots die zelden het onnodige drukke werk uitvoeren, worden ofwel onmiddellijk afgekeurd of voor hun hele leven afgesloten.

Moller erkent ook dat de gestructureerde gegevens van Wikipedia en haar projecten op verschillende manieren worden bijgehouden, wat helpt om dingen up-to-date te houden en het potentieel voor menselijke fouten bij het handmatig bijwerken en importeren van de nummers vermindert.

Wikipedia is een van de websites met veel artikelen. Johansson heeft de praktijk verdedigd om miljoenen artikelen alleen te maken, door te zeggen dat hij verstandig robots en bots heeft gebruikt en deze door de hogere autoriteiten heeft goedgekeurd voordat hij ze op Wikipedia gebruikt.

November 29, 2017
Semalt: een man die drie miljoen Wiki-artikelen heeft bewerkt
Reply