Back to Question Center
0

Semalt: Hoe werkt Wiki in verschillende talen?

1 answers:

Oliver King, de Semalt klantensuccesmanager, zegt dat Wikipedia een uitgebreid scala aan gegevens, artikelen en inhoud in verschillende talen heeft, en de redactie wordt aangemoedigd om de ontbrekende artikelen over deze gigantische encyclopedie te maken. . Het is veilig om te zeggen dat Wikipedia in meer dan driehonderd talen bestaat, maar de meeste zijn onvolledig en relatief klein. Mensen uit alle delen van de wereld bezoeken dagelijks Wikipedia en lezen de meer dan 300 taaledities. Sommigen van hen zoeken naar specifieke artikelen en inhoud geschreven door honderden tot duizenden vrijwillige schrijvers die verantwoordelijk zijn voor het bouwen en onderhouden van deze beroemde en gratis encyclopedie. De bezoekers van Wikipedia zoeken voornamelijk naar de artikelen in de Engelse taal en de andere talen zijn goed voor 30 miljoen Wiki-ingangen.

Democratisering van de toegang tot de kennis

Om schrijvers en uitgevers van verschillende linguïstische gemeenschappen te helpen de ontbrekende artikelen te evalueren, hebben de computerdeskundigen van de Wikimedia Foundation en Stanford met succes een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. Een van hen helpt bij het identificeren van de belangrijke artikelen die nog niet beschikbaar zijn in een bepaalde taal. Redacteuren gebruiken deze aanbevelingen vervolgens om nieuwe artikelen te maken. Als de redacteurs en schrijvers meertalig zijn, is het zeer eenvoudig om artikelen in een tweede taal te vinden en deze in de lokale taal voor Wikipedia-lezers te vertalen.

Dus, dit systeem zal eerst de editor van Madagascar identificeren die in het Frans wil schrijven en de editor vragen om de ontbrekende delen van een artikel in te vullen en het in de Malagasy Wikipedia te laten publiceren Op deze manier kunnen de redacteuren artikelen maken voor verschillende mensen in de wereld, die op hun beurt de algehele gebruikerservaring kunnen beïnvloeden.

De onderzoekers van Wikimedia Foundation, Leila Zia en Ellery Wulczyn, hebben samen met Stanford University-student Robert West een rapport opgesteld op de International World Wide Web Conference in Montreal. Volgens hen heeft Wikipedia een uitgebreide hoeveelheid gegevens en is er een sterke relatie tussen de artikelen.

De wetenschappers zijn begonnen lijsten van artikelen in verschillende talen te maken en verwijzen naar de lijsten om erachter te komen welke artikelen ontbreken in welke talen. Vervolgens schatten ze de betekenis van alle ontbrekende artikelen op basis van de geografische en culturele relevantie. Ze streven ernaar de ontbrekende artikelen zo snel mogelijk te publiceren en ze beter te rangschikken.

De lacunes dichten

Onderzoekers hebben het uitgangspunt getest met een reeks experimenten. Ze startten het project met meer dan 4 miljoen artikelen die in het Engels waren geschreven en ontdekten dat er meer dan 1,5 miljoen artikelen ontbraken in de Franse Wikipedia-sectie. De experts hebben vervolgens de 300.000 belangrijke Engelse taalartikelen geselecteerd en vertaald in de Franse taal. De artikelen werden verdeeld in drie hoofdgroepen van elk meer dan 100.000 artikelen en werden overgedragen aan de beste en meest ervaren redacteuren. De essentie van het experiment bestond uit twee hoofdgroepen van zesduizend editors en schrijvers die meerdere bewerkingen in zowel de Franse als de Engelse taal hadden gedaan binnen twaalf maanden voordat het experiment was afgelopen. In juni 2015 ontvingen alle editors een e-mail over de unieke ontbrekende artikelen en werd hen gevraagd de volledige lijst met artikelen uit het Engels naar het Frans te vertalen. Een maand later benaderden de experts de ontbrekende artikelcreatie en ontdekten dat ze de aanmaak van de organische artikelen konden verhogen. Op basis van al deze resultaten heeft de Wikipedia Foundation een aantal experimentele hulpmiddelen ontwikkeld, waarbij de redactie en schrijvers de gaten in hun lokale talen kunnen vinden en gewezen kunnen worden op specifieke vermeldingen.

November 29, 2017
Semalt: Hoe werkt Wiki in verschillende talen?
Reply