Back to Question Center
0

The Fate Of Stub-artikelen over Wiki - The Semalt Answer

1 answers:

Wikipedia is de belangrijkste repository die gratis toegang biedt tot de hoogwaardige informatie van alle soorten voor gebruikers over de hele wereld. Wiki omvat een breed scala aan academische onderwerpen en politieke ideologieën. Onlangs hebben Wiki-uitgevers en vrijwilligers zich druk gemaakt over het verwijderen van het lange artikel met drie regels op de Wikipedia-website.

Julia Vashneva, the Semalt Customer Success Manager, zegt dat een artikel over bloedeiwitten "Hemovanadin" het onderwerp van discussie is geweest nadat een aantal redacteurs een motie startte waarin werd gepleit voor de verwijdering van het artikel op Wikipedia. Volgens Andrea James is het artikel echter op de website hersteld. "Hemovanadin" is een wetenschappelijk artikel met veel bronnen dat van het allergrootste belang is voor wetenschappers en studenten.

Andrea James suggereerde dat het artikel "Hemovanadin" geconfronteerd werd met de extreme versie van Wiki die "deletionisme" wordt genoemd. Het elimineren van waardevolle informatie van Wikipedia vormt een aanzienlijke bedreiging voor de onderwijssector die Wiki als hun belangrijkste referentiebron gebruikt. Al meer dan 14 jaar biedt Wikipedia dagelijks goed voorziene informatie aan klanten die de site bezoeken om kennis op te doen.

Begrijpen hoe Wikipedia werkt

Deletionisme is een ingewikkelde ideologie die alleen begrepen kan worden door het hebben en volgen van het raamwerk van hoe Wiki werkt. Wikipedia wordt gerund door een community bestaande uit vrijwilligers en redacteuren die beleidsregels en richtlijnen bepalen voor het gebruik van Wikipedia. De editors genereren en bewerken wetenschappelijke artikelen die beschikbaar zijn op Wiki.

Om op Wikipedia te worden opgenomen, moet de ideologie voldoen aan de gestelde normen en regels, maar de criteria variëren afhankelijk van een onderwerp, bijvoorbeeld op het gebied van academici, zijn notability-standaarden duidelijk. In andere sectoren variëren de redactie en verwijdering van artikelen afhankelijk van de perceptie van de redactie, wat het geval was met het artikel "Hemovanadin".

Wikipedia wordt uitgevoerd op de basis dat vrijwilligers zijn beleid en richtlijnen begrijpen. Verschillende vrijwilligers interpreteren het beleid echter anders, een casus die leidt tot deletionisme. Redacteuren zijn toegewijde en toegewijde medewerkers die werken voor het welzijn van de site. Mensen maken echter fouten, en dat geldt ook voor Wikipedianen.

Hemovanadin is een voorbeeld van een artikel dat alleen op Wikipedia is opgenomen om later te worden ontwikkeld en bewerkt. De notability-standaarden moeten echter worden ingesteld om het uploaden van wetenschappelijke items die niet aan de normen voldoen te beperken. Het verwijderen van samengesteld materiaal is veel comfortabeler in vergelijking met het maken van nieuwe artikelen. Het verwijderen van stub-artikelen gemaakt door nieuwe editors kan een beetje frustrerend zijn, vooral als deletionisme optreedt en de redactie geen uitleg krijgt waarom hun artikelen uit Wiki zijn verwijderd.

Een groot aantal stub-artikelen is afhankelijk van microbijdragen. Het maken van te veel bewerkingen in een specifieke sectie verandert de oorspronkelijke context van de tekst. Momenteel hebben redacteuren bijdragen geleverd, alleen omdat een artikel verifieerbare bronnen heeft, voldoet het niet automatisch aan de notability-standaarden. Hier zijn tips over hoe stub-artikelen kunnen worden bewerkt om schrapping te voorkomen.

  • Stubartikelen sorteren op basis van onderwerpen
  • Stub-artikelen voor uitbreiding verbeteren en markeren
  • Introductie van verschillende kleuren om links te markeren die naar stub-artikelen leiden

Theoretisch is het toevoegen van bruikbare informatie om artikelen te stelen veel beter dan het verwijderen van het hele artikel uit de Wiki. De stijl van een artikel is ook van belang. Stub-artikelen die niet overeenkomen met de stijl van encyclopedische artikelen, lopen het risico dat ze worden verwijderd.

November 29, 2017
The Fate Of Stub-artikelen over Wiki - The Semalt Answer
Reply